Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 31.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vinden fortsetter å blåse fra samme retning og kan til og med øke litt fredag. Mange steder er det nå lite snø igjen å flytte på og snødekket vil stort sett være hardbanket og vanskelig å påvirke. Men vær oppmerksom på at noen steder rundt og like under tregrensa kan det finnes mykere flak som er lettere for en skiløper å påvirke.

Det finnes vedvarende svakt lag av både kantkorn og overflaterim i snødekket noen steder. Observasjoner tyder på at det er mulig å løse ut skred i disse lagene, men det er usikkert hvor utbredt problemet er. Vær derfor inntil videre obs på fare for fjernutløsning om du ferdes i fjellet. Skred som løses ut i disse lagene kan også bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 30. januar 2020

De siste dagene har kraftig vind fra SØ flyttet og omfordelt snøen. Over tregrensen består snødekket stort sett av hard vindpakket snø og noen steder er det avblåst ned til kompakt mildværsskare. I skogen veksler det mellom harde/myke fokksnøflak og områder med løssnø.

Det er observert kantkornlag rundt skarelag fra forrige mildvær der snødekket er tynt. Flere observasjoner tyder på at det svake laget er utviklet i et belte mellom 400 - 800 moh. Forholdene ligger tilrette for at dette utvikler seg videre med lave temperaturer fremover.

Det har også tidligere blitt observert nedføyka overflaterim. Laget viste god bruddforplantningsevne i tester, men anses som lite utbredt og vanskelig å løse ut.

Tirsdag ble et lite skred fjernutløst av skuter i SV-vendt heng sør for Setermoen.

Det ble også obervert drønn i snøen i det samme området. Dette kan tyde på at vedvarende svake lag av kantkorn eller nedføyka overflaterim er mulig å påvirke.

Fjellvær

Torsdag 30. januar 2020

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 31. januar 2020

0-4 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sørøst. -15 °C til -10 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS